Laurier (Prunus)

In tuinen, plantsoenen en parken wordt de laurier veel gebruikt. Als haag, windkering of solitair kom je de laurier in veel gedaanten èn variëteiten tegen. Het is één van de sterkste, groenblijvende struiken binnen de bladgewassen.

De laurier (Prunus) is al sinds de 16de eeuw in cultuur. De struik komt van oorsprong uit de gebieden rond de Kaspische Zee, de Balkan en het noordoosten van Turkije. Van de gewone laurier zijn de bladen vijftien centimeter of langer, van veel variëteiten zijn ze korter, smaller of breder. Er is veel gekruist binnen de groep, zodat er heel veel variëteiten zijn. Zo zijn er die laag blijven en een goede bodembedekking geven, die bont blad hebben en die goed geschikt zijn om er een haag van te maken. De laurier groeit in het algemeen op alle grondsoorten, maar heeft een voorkeur voor humus- of zelfs kalkhoudende grond.

Laurier struiken vind u bij A.J. van der Grift Kwekerijen in Doorn
Laurierstruiken vind u bij Boomkwekerij van der Grift in Doorn

Onderhoud Laurier

Sommige variëteiten van de laurier kunnen boomvormige proporties aannemen. Snoeien kan aan het einde van het voorjaar of aan het begin van de zomer. Zaag of knip de takken, die eraf moeten, ver terug tot op de stam of een gesteltak. De struik kan tot bijna aan de grond toe worden teruggezet. De laurierstruik loopt probleemloos uit vanuit het oude hout.

Laurier, solitair of als haag

Op onze kwekerij vindt u de Prunus Laurocerasus Rotundifolia, de Prunus Laurocerasus Caucasica. Deze struiken kunnen solitair in de tuin geplaatst worden, maar zijn ook heel erg geschikt voor de aanplant van brede hagen, die gelijk helemaal “dicht” moeten zijn.

Wij hebben op dit moment de Prunus Laurocerasus Rotundifolia vanaf 80 centimeter tot en met 2 meter, de Prunus Laurocerasus Caucasica vanaf 1.20 tot en met 2 meter en Prunus Novitia ook tot 2 meter hoogte.

Meer voorbeeld foto’s van de verschillende Laurieren die u bij ons kunt kopen staan hieronder.

Laurierstruik of haag van laurierstruiken voordelig bij Grift in Doorn