Tips & advies

Hieronder staan tips om het beplanten zo correct mogelijk uit te voeren.

Boomkwekerij A.J. van der Grift in Doorn advies
Boomkwekerij A.J. van der Grift in Doorn haag plaatsen

Het planten in 7 stappen

  1. Graaf een zodanige diepe en brede sleuf dat een ingegaasde wortelkluit er ruim in past
  2. Spit de bodem van de sleuf, zodat de wortels losse grond vinden om vlot verder te groeien (aanslaan)
  3. Meng de tuingrond in de sleuf eventueel met compost, dat bevat wat voeding en veel humus, dat vocht vasthoudt.
  4. Leg de planten eerst uit en zet ze zo snel mogelijk in de sleuf. Bedek de wortelkluit met grond en trap voorzichtig aan.
  5. Onder droge omstandigheden is het raadzaam de sleuf half te vullen en vol te laten lopen met water. Rustig laten wegzakken en daarna verder aanvullen met grond.
  6. Een rechte haag moet ook kaarsrecht worden geplant. Span eerst eventueel een touw als hulpmiddel.
  7. Snoeien blijft beperkt tot de zijkant van pas geplante hagen. Bij taxus en coniferen laat u toppen doorgroeien tot de gewenste hoogte is bereikt.

De plantafstand bepalen voor het zetten van een haag

De plantafstand is de geadviseerde afstand tussen de planten wanneer deze in de tuin worden geplant. Omdat de plant na aankoop nog zal uitgroeien, en daar ook de ruimte voor nodig heeft, is deze onderlinge afstand van belang. Dit is sterk afhankelijk van de grootte van de boom en voor een specifieker advies staan we u graag te woord.

Bomen, struiken en planten advies bij A.J. van der Grift Kwekerijen in Doorn
Bomen en struiken planten advies bij A.J. van der Grift in Doorn

Voeden en snoeien

Voor de conditie van haagplanten is voeding belangrijk, omdat de vitaliteit nauw samenhangt met hun gezondheid. Vooral coniferen op lichte grond zijn gebaat bij een jaarlijkse gift van compost en oude stalmest. Tuincompost met gedroogde koemest is een alternatief. Breng dit, enkele centimeters dik, in de plantstrook aan. Het najaar of de late winter is daarvoor de beste tijd. Daarnaast zijn er voor coniferen en buxus speciale voedingsstoffen te koop, afgestemd op de behoefte van de plant.

Snoeien kan het beste tweemaal per jaar gebeuren: eind mei en eind juli/begin augustus. Snoei niet tijdens droog en warm zomerweer, dat geeft verbranding. Een haag die in de nazomer nog nagroeit, maar wel strak moet zijn mag u half september nogmaals snoeien. Niet later, dat kan nachtvorstschade geven.

Voor een optimale belichting en om uitzakken te voorkomen moet een haag recht worden gesnoeid, of enigszins breder naar onderen toe. Maar nooit andersom!